MARJAT

Hilla, lakka, rubus chamaemorus

Hillasesonki kestää heinäkuun puolesta välistä elokuun alkuun. Hilla on arvokas marja, joka kasvaa pääosin suoalueilla, mutta sitä löytää myös esimerkiksi teiden varsilta. Parhaiten hilloja löytää Kainuusta, Pohjois-Pohjanmaalta ja Lapista. Hillan kukka on valkoinen, ja sitä seuraa punainen raakile. Kypsä hilla on oranssihtavan keltainen ja irtoaa helposti varrestaan. 

Hilla on parasta tuoreeltaan, mutta siitä valmistetaan muun muassa herkullista lakkahilloa, jota kelpaa nauttia esimerkiksi leipäjuuston kera. Hilla sisältää mm. E- ja C-vitamiineja.

Mustikka, vaccinium myrtillus

Mustikkasesonki kestää heinäkuun puolesta välistä syyskuun alkuun. Mustikka on yleinen marja koko Suomessa, vaikkakin kasvualusta vaihtelee hieman etelästä pohjoiseen.

Mustikka on monipuolinen marja ja se säilyy hyvänä myös pakastettaessa. Mustikoita voi säilöä talven varalle ja niistä voi nauttia läpi talven esimerkiksi aamupuuron joukossa. Mustikka sisältää mm. E-vitamiinia ja paljon kuitua.

Puolukka, vaccinium vitis-idaea

Puolukkasesonki kestää syyskuun alusta lokakuun puoleen väliin. Puolukka kasvaa koko Suomessa kuivahkoilla alueilla.

Myös puolukka säilyy hyvänä pakastettaessa. Se soveltuu erityisesti käristysten kylkeen kirpsakkana tai halutessa makeampana hillona. Puolukka sisältää mm. E- ja C-vitamiineja.

LISÄTIETOA: ARKTISET AROMIT RY